• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • Antalya 18 °C

Türk Musevileri Müzesi turizmde

Türk Musevileri Müzesi turizmde
“Barış Vahası” anlamına gelen Neve Şalom Sinagogu içinde bulunan 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi, Turizm Rehberleri Vakfı-TUREV üyelerine tanıtıldı.

ÖZKAN ALTINTAŞ-TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL-
Türk Musevileri Müzesi, Türkiye’deki musevilerin 500 yıllık yaşamını Turist Rehberleri Vakfı-TUREV üyelerini ağırlayarak Türk turizminin hizmetine açtı.

cimen-filiz-pasa.jpg

neve-salom-rehber-mois.jpg

KONUŞMA VİDEOSU İÇİN LİNKİ TIKLAYIN
https://www.facebook.com/ozkan.altintas/videos/10154117050618190/

“Barış Vahası” anlamına gelen Neve Şalom Sinagogu kompleksi içinde bulunan 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi, Turizm Rehberleri Vakfı-TUREV Başkanı Çimen Filiz Paşa başkanlığında turist rehberlerini ağırlayarak Türkiye’ye gelecek olan musevi turistlere verdikleri hizmetleri tanıttılar. Müzenin Türk Yahudilerinin gelenekleri ve tarihi açısından bilgi sunmak amaçlı kurulmuş bir kültür merkezi olarak turizmin hizmetini açıldığı belirtildi.

neve-salom-rehber-sehit.jpg

KURTULUŞ SAVAŞI’NDA ŞEHİT VERDİLER
TUREV üyesi turist rehberlerine sunulan ikram sırasında turizmci Mois Gabay ile müzenin müdürü Nisya İşman Allovi bilgiler verdi. Daha sonra Neve Şalom Sinagog’u gezilerek tarihi geçmişi anlatıldı.reve şalom Sinagogu 25 Mart 1951'de hizmete açıldı. Bine İstanbul teknik Üniversitesi mezunları Eli Ventura ile Berdand Motola tarafndan projelendirilerek inşa edildi. Cumhuriyet tarihinin ilk hahambaşısı Rav Rafael Saban ve onu izleyen yıllarda Rav David Asseo, Nav İzak Haleva'nın İs'ad törenlerine şahit oldu. Halen düğün, sünnet gibi dini törenler burada gerçekleştiriliyor.

neve-salom-rehber-kursun.jpg

Ayrıca 1986 yılında yapılan büyük saldırı sonrası sinagogun onarım gördüğü belirtilerek, olaydan kalan kurşun izleri gösterildi. Müzenin yanında bulunan hediyelik eşya bölümünde bir çok yayın ve el sanatları satıldığı belirtildi. Müzede ise Türk Yahudilerinin Türkiye’ye sığındıktan sonra devlette, ticaret hayatının bir çok kademesinde, ve Kurtuluş Savaşı’nda cephede yer alarak bir çok şehit verdikleri belirtildi.
Halen Türkiye’de 17 bin Yahudi bulunduğu belirtilerek 500. Yıl Vakfı’nın 1989'da 113 Yahudi ve Müslümandan oluşan Türk vatandaşları tarafından Sefaradların 500 yıl önce Osmanlı İmparatorluğu'na gelişini kutlamak için kuruldu.

neve-salom-rehber-11.jpg

500. YıL VAKFı TÜRK MUSEVILERI MÜZESI
500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi, 500. Yıl Vakfı tarafından topluma Türk Yahudilerinin gelenekleri ve tarihi açısından bilgi sunmak amaçlı kültür merkezi olarak kurularak, 25 Kasım 2001'de açıldı. 500. Yıl Vakfı ise 1989'da 113 Yahudi ve Müslümandan oluşan Türk vatandaşları tarafından Sefaradların 500 yıl önce Osmanlı İmparatorluğu'na gelişini kutlamak için kuruldu. Müze fikri, Naim Güleryüz tarafından ortaya atıldı ve Kamhi ailesinin maddi destekleriyle açıldı.

VİDEOYU İZLEMEK İÇİN LİNKİ TIKLAYIN
https://www.facebook.com/ozkan.altintas/videos/10154117069003190/

neve-salom-rehber-1.jpg

neve-salom-rehber--reh22.jpg

neve-salom-rehber-2.jpg

neve-salom-rehber-reh.jpg

GALATA'NıN KUTSAL SINAGOGU
Galata'da, tarihi Zülfaris Sinagogu binasında faaliyet gösteren 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi, 20 Eylül 2015 tarihinde tahliye edilerek kapatıldı. Müzede sergilenen tüm eserler, Neve Şalom Sinagogu içindeki özel bir bölüme taşındı. Aralık 2015'den itibaren Neve Şalom Sinagogu ile aynı çatı altında birleştirildi.

neve-salom.20160608235237.jpg

neve-salom23.jpg

GELININ PERÇEMI
Eskiden Zülfaris Sinagogu olan bina restore edilerek müze yaratılmaya uygun hale getirildi. Bu sinagogun 1671'de varolduğuna dair delil bulunmakla beraber temeline bakıldığında Ceneviz Cumhuriyeti dönemine ait başka bir yapının inşa edildiği de görülür. Bazen "Galata'nın Kutsal Sinagogu" veya "Kal Kadoş Galata" diye kayıtlarda görünen bu sinagog "Zülfaris" adını Farsça'da "Gelinin perçemi" anlamına gelen "Zülf-ü Arus’an aldığı düşünülür. Fakat ana bina 19.yy'da orijinal temelinden tekrar inşa edildi.

TÜRKİYE’YE GELİŞİN BELGELERİ
Türk Musevileri Müzesi'nde Yahudi ve Müslüman Türklerin ortak kültürlerini simgeleyen etnografik tasarımlar ile Yahudilerin İspanya'dan Türkiye'ye gelişlerindeki tarihi belgeler yer alıyor.

neve-salom-rehber-ehai.jpg

YÜKSELEN ALEV HEYKELI
Girişteki demir kapılar avluya açılır ve burada Nadia Arditti'ye ait olan metal heykel bulunur. "Yükselen Alev Heykeli" isimli eser Balkan, Morea, Kafkasya, Filistin, Trablusgarp, Çanakkale, Kore ve Kurtuluş savaşlarında ölen Türk Yahudilerinin anısına dikilmiştir.

neve-salom-rehber-lozan.jpg

LOZAN ANTLAŞMASı
Sekizgen olan giriş katında Zülfaris Sinagogu'nun tarihi, Hahambaşılık, İstanbul ve Anadolu'daki Yahudilerin günlük yaşamlarıyla ilgili bilgilerin yanı sıra mektuplar, haritalar, tallitler ve fermanlar yer alır. Lozan Antlaşması da gösterilen parçalar arasındadır. Bu antlaşmayla Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsızlığı tanınmış ve azınlıklara özel haklar sunulmuştu fakat azınlıklara tanınan bu özel hakları, Yahudi Cemaati, Türkiye'nin hakkaniyetine aykırı olacağından tanımadı.

neve-salom-rehber-tevrat.jpg

tevrat.jpg

tevrat-dolabi.jpg

TEVRAT DOLABı
Ehal'de (Tora dolabı) iki adet Tora bulunuyor. Müzede sunulan bir başka bilgi ise II. Dünya Savaşı'nda Avrupa'dan Türkiye'ye kaçan Yahudi akademisyenler ve aralarında Uluslararası Dürüstlerin de bulunduğu Holokost'ta Yahudilere yardım eden Türk diplomatlara ilişkin belgeler bulunuyor.

neve-salom-rehber-yasam.jpg

GÜNLÜK YAŞAMDAN KESİTLER
Sinagog zamanında kadınlara ayrılan bölüm olan balkonda Yahudi cemaatinin günlük yaşamından malzemeler bulunuyor. Kronolojik olarak tasarlanan doğum, sünnet, düğün, giyim tarzı ve kullanılan takılarla ilgili etnografik bölüm yer alıyor 

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.