• BIST 9467.05
  • Altın 2495.93
  • Dolar 32.5946
  • Euro 34.8018
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • Antalya 22 °C

AB destekli turizm değerlendirildi

AB destekli turizm değerlendirildi
Turizm Sektörünün İşgücü Araştırılması Değerlendirme Semineri Kapanış Konferansı Ankara Meyra Palace Hotel’de yapıldı.

ÖZKAN ALTINTAŞ-TÜRKİYE TURİZM
ANKARA-
Arupa Birliği destekli Turizm Sektöründe Çalışanların ve İşverenlerin Uyum Yeteneklerinin Artırılması Projesi-TUYUP’un Turizm Sektörünün İşgücü Araştırılması Değerlendirme Semineri Kapanış Konferansı Ankara Meyra Palace Hotel’de yapıldı.

tuyup-ankara2a.jpg

tuyup-ankara2.jpg

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü koordinasyonunda 2014 yılının Ocak ayından bu yana yürütülen TUYUP’un turizm sektöründe nitelikli insan gücüne olan ihtiyacı yönünde atılan adımlardan biri olduğu bildirildi.

tuyup-ankara1a.jpg

TUYUP Projesi’nin yönetiminde İletişim Uzmanı Eda Sözeri, Alman Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit-GİZ Türkiye Temsilcisi Başak İşbir Karaman, turizm hizmetlerinde Kubaba Turizm’der Özcan Metin. Naz Metin, Bengü Yılmaz, Mert Kum yer aldı.

tuyup-ankara5.jpg

tuyup-ankara7.jpg

tuyup-ankara9.jpg

tuyup-ankara6.jpg

30 AY SÜRELI PROJE
2014 yılının Ocak ayında başlayan ve 2016 yılının Temmuz ayında tamamlanacak olan 30 ay süreli projede çevre dostu turizmin yaygınlaştırılması hedefleniyor. Turizm işletme Belgeli tesislerin ön büro, servis, kat hizmetleri, mutfak çalışanlarının mesleki teknik yabancı dil becerilerinin ihtiyaçları Avrupa Birliği standartları çerçevesinde geliştirilmesi ve sürdürülebilir çevre bilincinin geliştirilmesi isteniyor.

tuyup-ankara12.jpg

Ankara toplantısında proje kapsamında turizm sektöründe işgücü araştırmasının çıktılarının paylaşıldığı Değerlendirme Semineri’nde TUYUP Projesi kapsamında; çalışan, işveren ve eğiticilere yönelik talep odaklı kupon eğitimi, oteller için çevre konusunda Yeşil Yıldız faaliyetleri, Turizm Sektöründe İşgücü Araştırması, Mesleki Yeterlilik Sınav Desteği faaliyetleri hakkında bilgi verildi.

tuyup-ankara11.jpg

İNSAN KAYNAKLARI VE EĞİTİM
İşgücü Araştırmasının hedefi; insan kaynakları planlaması, eğitimdeeksikliklerin belirlenmesi, mevsimsellik, çalışan devrinin incelenmesi ve aynı zamanda gelecek eğitim ihtiyaçları ve eğitim sağlayıcılarına erişim konularında sektörün karşılaştığı insan kaynaklarına ilişkin zorlukların belirlemesidir. İşgücü Araştırmasında eğitim ihtiyaçları analizi, kilit sektör paydaşlarıyla görüşmeler ve 2.000'e yakın turizm işletmesiyle yapılan online anketin sonuçları değerlendirildi. İşgücü Araştırması Değerlendirme toplantısında Türkiye turizm sektörü için gelecekteki politikalar hakkında bilgi verildi ve araştırma çıktıları paylaşıldı.

tuyup-ankara13.jpg

TURİZMDE DEĞİŞİKLİK GEREKİYOR
Geniş bir açıdan bakıldığında turizm sektöründe, artık her şey dahil tatiller gibi düşük maliyetli konseptler konusunda değişiklik gerektiğinin bilincinde olduğu ortaya çıktı. Türkiye turizm sektörünün daha çok harcama yapan turistlerle katma değer yaratan turizm üzerinde yoğunlaşması gerektiği anlaşıldı. Bu değişim için ise nitelikli insan kaynağının çok önemli olduğu belirlendi.

tuyup-ankara14.jpg

YENİ TURİZM ANLAYIŞI GEREKİYOR
Yapılan araştırmanın sonucunda ortaya çıkan verilerde; sektördeki çalışanların değişim oranının yüksek olması, işveren ve yöneticilerin eğitim ihtiyacları, çalışanlara yönelik kariyer planlamaları bilgilendirme eksikliği ile yeni turizm ürün ve hizmetlerinde inovasyon ihtiyacının önemi anlaşıldı.
İşgücü Araştırması Değerlendirme Toplantısı, sektörde yer alan paydaşlar için araştırma bulgularını tartışmak, politika önerileri sunmak ve sektördeki rekabetçi uyum yeteneğini desteklemek amacıyla AB fonlarının en iyi nerelerde kullanılacağına ilişkin imkânları belirlemek için bir fırsat olarak değerlendirildi.
TUYUP Projesi’nde Türkiye çapında 4 binin üzerinde turizm işletmesi, sektor çalışanı, ilgili meslek odaları, sendikalar, sivil toplum örgütleri ve üniversitelere eğitim verildi. Ülke genelindeki tüm sektör temsilcileri ve paydaşların katılımcı olarak davet edildiği seminere il dışından gelecek katılımcıların ulaşım ve konaklama giderleri proje tarafından karşılandı.

tuyup-ankara15.jpg

PROJE HAKKıNDA
İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı (İKG OP) kapsamında ‘Turizm Sektöründe İşverenlerin ve Çalışanların Uyum Yeteneklerinin Artırılması TUYUP Projesi’ Ocak 2014’te başladı. Haziran 2016’da tamamlanması planlandı. Proje faydalanıcısı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı oldu. Proje teknik desteği Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) International Services’in liderliğinde bir konsorsiyum tarafından sağlandı.

tuyup-ankara18.jpg

PROJENIN AMACı
Projenin genel amacının “beşeri sermayeye daha fazla yatırım yaparak küreselleşme ve ekonomik koşullardaki değişikliklere ayak uydurmak için çevre dostu bir tutumla işverenlerin ve çalışanların uyum yeteneklerinin artırılmasıdır” olarak blirlendi.
Proje 6 bileşenden oluşuyor. Bunlar: Farkındalık Artırma Çalışmaları, İşgücü Piyasası Analizi, Kupon Programı, Turizm Sektöründe İşbirliği ve Ağ Çalışmaları, Yeşil Yıldız, Online Bilgi Bankası Sistemi ve yeterlilik değerlendirmesi için Ulusal Mesleki Yeterlilik DesteğI’dir

Turizm sektöründeki gerileme sebebiyle yaşanan zorlu koşullarda Proje, İKG PRO’nin önceliklerine uygun olarak çok önemli çıktılara imza attı. Bu çıktılar şöyle yer aldı:

• Turizm sektöründeki eğitim eksikliklerini belirlemek ve ileriki insan kaynakları politikaları hakkında bilgi vermek için turizm işletmeleriyle (2000) Eğitim İhtiyaçları Analizi, on-line anket ve yüz yüze anket görüşmelerinin bir araya getirildiği İşgücü Piyasası Analizi gerçekleştirildi.

Turizm sektörü için Türkiye’deki ilk talep odaklı kupon eğitim programı gerçekleştirildi.. 4635 Sektör Çalışanı, 500 Otel Yöneticisi ve 338 Eğiticiye ileri mutfak, ön büro, kat hizmetleri, davranış, yönetim organizasyonu, yiyecek-içecek ve davranış hizmetleri gibi çeşitli mesleki konularda özel eğitmenlerden eğitim aldı.

Kilit mesleki konular hakkında eğitim videoları ve eğitim materyalleri hazırlandı.

• Ulusal yeterlilik belgesi için değerlendirme sınavına girecek kupon programı katılımcılarının sınav ücretlerinin karşılanması konusunda Ulusal Mesleki Yeterlilik Desteği tasarlanıp uygulamaya konuldu.

• İleri mutfak, kat hizmetleri ve yiyecek-içecek gibi kilit konularda eğitmen kapasitesini ve eğitmen ağ bağlantılarını artırmak amacıyla Türkiye’de belirli illerde Eğiticilerin Eğitimi Programı gerçekleştirildi. İspanya ve İtalya’da iki Çalışma Ziyareti gerçekleştirildi.

• Seçilen 15 otelin Yeşil Yıldız çevre standartları konusunda ‘En iyi Uygulama Merkezi’ olabilmesi için onlara eğitim ve danışmanlık verildi.
600’i aşkın otel yöneticisi ve çalışanı Yeşil Yıldız standartları konusunda eğitim aldı. Seçilen otellerden 8’i, proje çıktılarına ek olarak, Yeşil Yıldız Belgesi almaya hak kazandı. Turizm sektöründe çevresel sürdürülebilirliği destekleyen 2 adet Yeşil Yıldız TV Spotu hazırlandı ve ulusal televizyonda yayınlanıyor.

• Kupon odaklı eğitim programını başlatmak, izlemek ve değerlendirmek, İşgücü Araştırmasını sürekli olarak güncellemek ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığını ileriki AB fonlu projeleri uygulama konusunda desteklemek amacıyla on-line Yönetim Bilgi Sistemi geliştirildi.

Şimdiye kadar, toplam olarak yaklaşık 600 kişinin katılımıyla Gaziantep, Antalya, Trabzon ve İzmir’de olmak üzere 4 adet yaygınlaştırma etkinliği gerçekleştirildi. Mayıs ayında Ankara’da İşgücü Piyasası Araştırması Yaygınlaştırma Etkinliği ve Aantalya’da Yeşil Yıldız Etkinliği düzenlendi.. Proje Kapanış Konferansı Haziran 2016’da Ankara’da yapılıyor.
 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.