• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C
  • Antalya 19 °C

İran'ın kültür turizmi kapısı TUREV ve Prof.Dr. İlber Ortaylı ile açıldı

İran'ın kültür turizmi kapısı TUREV ve Prof.Dr. İlber Ortaylı ile açıldı
Turist Rehberleri Vakfı-TUREV tarafından düzenlenen İran Kültür ve Eği̇ti̇m Gezi̇si̇ Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın rehberliğinde sürüyor.
ÖZKAN ALTINTAŞ-TÜRKİYE TURİZM
TAHRAN / KASHAN / ISFAHAN / YEZD / ŞİRAZ (İRAN) -
Turist Rehberleri Vakfı-TUREV Başkanı Çimen Filiz Paşa önderliğinde profesyonel turist rehberleri ve konukların katılımıyla düzenlenen İran Kültür ve Eği̇ti̇m Gezi̇si̇ Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın rehberliğinde sürüyor.

iran-rehberler1.jpg

ortayli-cimen.jpg

Türkiye’ye tarihi sevdiren Prof. Dr. İlber Ortaylı Tahran, Kashan, Isfahan, Yazd ve Şiraz’de renberlere İran’ın bilinmeyen yanlarını anlattı. Tahran’da Gülistan Sarayı, Milli Kütüphane, Sadabat Sarayı, Milad Kulesi, Humeyni’nin Evi ve İbret Müzesi ve Kashan’da Fin Bahçesi ile Aga Bozorg Camii gezildi. İsfahan’da Prof. Dr. İlber Ortaylı ile buluşan TUREV ekibinin gezisi bir başka renklendi.

iran-abbasi-otel-ortayli3.jpg

ilber-ortayli-5.jpg

ortayli-cami.jpg

ortayli-cami2.jpg

ABBASİ HOTEL’DE BULUŞMA VE İMAM MEYDANI
Isfahan’da eski kervansaraydan otele çevrilen Abbasi Hotel’de buluşmada Prof. Dr. İlber Ortaylı şehrin özellikleri hakkında bilgiler verdi.

imam-meyrani3.jpg

Daha sonra 1979’dan bu yana UNESCO’nun Dünya Mirası listesinde yer alan İslam devriminden sonra İmam Meydanı adını alan Nakş-ı Cihan Meydanı’na gidildi. Dünyanın en büyük ikinci meydanı olma özelliğini taşıyan Nakş-ı Cihan Meydanı 186x530 metre boyutlarında dikdörtgen şeklinde yer alıyor. Nakş-ı Cihan , dünyanın süsü anlamına geliyor. Meydanda bulunan havuzlar İran topraklarının bereketini temsil ediyor. Meydanı çevreleyen bir çok çarşı bulunuyor.

iran-ortayli-hali1.20160523003206.jpg

iran-ortayli-hali7.jpg

KAPALIÇARŞI’DA ALIŞVERİŞ
İmam Meydanı çevresinde bulunan Kapalıçarşı’da daha çok yörenin özelliklerini taşıyan halılar ve heriyelik eşyalar bulunuyor. Çarşının girişinde bulunan bir halıcı Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın dikkatini çekti. Halı meraklısı olan Prof. Dr. Ortaylı kendisine sunulan renkli halıyı beğenmeyerek “Ben kızılderili halısı sevmem“ dedi. Bunun üzerine halıcı zerdüşt ve beluç halılalır ortaya çıkardı. Bunların arasından beluç halısını beğenen Prof. Dr Ortaylı sıkı bir pazarlık sonucu halıyı 250 dolara aldı. Halıcıdan çıkarken gözüne katılan sora halısını ise 130 dolara aldı. Daha sonra ise 200 dolara bir yüzük alarak alışverişi tamamladı. Bu arada ekipte bulunanlarda çeşitli heriyelik eşyalar aldılar.
Isfahan’da gezi Cami Camii, 40 Sütünlu Saray, Vank Katedrali gezildi. Yola çıkıldıktan sonra Nain’de kısa bir mola verilerek yeraltı tekstil üretim yerleri görüldü.  
 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.