• BIST 9687.5
  • Altın 2501.693
  • Dolar 32.5898
  • Euro 34.8621
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C
  • Antalya 21 °C

Boğulmuyorlar, endişe etmeyin

Boğulmuyorlar, endişe etmeyin
Arjantinli sanatçı Leandro Erlich kurgusuyla düzenlenen sergide konuklar suyun altından ve üzerinden havuzun iki yanını dolaştılar

TOKYO- Japonya Kanazawa Çağdaş Sanat 21. Yüzyıl Müzesi'nde Arjantinli sanatçı Leandro Erlich kurgusuyla düzenlenen Swimming Pool sergisinde konuklar göz yanılmasını şaşkınlıkla izlediler. Göz yanılgısı havuzun üzerine konulan 10 santimlik şeffaf iki cam tabakanın arası bulunan sui le sağlandı.

havuz-sergi-2.jpg

havuz-sergi-5.jpg

OPTİK YANILMANIN YARATTIĞI MİSTİK GÖRÜNTÜ
İnsanlar yüzme havuzunun içinde giyinik bir halde gezinirken görülüyor.İki şeffaf levha arasında yer alan illüzyon mistik bir yanılsama yaratıyor. Sergide yer alan havuz aşağıya bakan insanları olduğu kadar aşağıdan bakan insanlar içinde şaşırtıcı bir görünüm veriyor. Ziyaretçiler havuzun altında yer alan boş alanı dolaşırken büyüleyici şekilde dalgalanan suyun içinde elbiseleriyle gezinen insanları görerek benzersiz bir deneyim yaşıyorlar.

havuz-sergi-3.jpg

havuz-sergi-6.jpg

İNSANLAR ARASINDAKİ FARKLI DUYGULARI GELİŞTİRMEK
Kanazawa Çağdaş Sanat 21. Yüzyıl Müzesi’nde Arjantinli sanatçı Leandro Erlich’in oluşturduğu kavram hakkında sergi yönetimi : “İnsanların günlük yaşamları içinde bir çok şeyi kaybettiklerini düşünüyoruz. Bu nedenle bildikleri ortamda değişik kavramlarla bütünleşerek aktif katılıma çağırıyoruz. Biz bunu aldatmaca ile yakalamak, insanların birbirlerine bakarak aralarında farklı duygusal bağlar oluşmasını arzu ediyoruz. Optik yanılgı, benzeri olmalan bu havuzda ziyaretçilerin yarattığı ilginç görüntülerle birbirlerini izlemelerini sağlıyoruz.

havuz-sergi-4.jpg

havuz-sergi-7.jpg

LONDRA’DA DUVARA TIRMANAN İNSANLAR SERGİSİ YAPTI
Arjantinli sanatçı Leandro Erlich, optic yanılgı yaratan havuz sanatını 1999 yılında New York MoMAPS1’da ve Venedik Bienali’nde sergiledi.

havuz-sergi-8.jpg

2013 yılında sanatçı doğu Londra'da bir sokakta bulunan klasik Viktorya döemi bina cephesinde dev aynalarla farklı bir yanılgı sergiledi. Dev aynaları kullanarak konukları sarkan bir evin duvarına, penceresine tırmanırken gösterdi.

havuz-sergi-9.jpg

Sanatçı Doğu Londra’da klasik bir evi özenle hazırlanan görsel bir yanılma göstersine dönüştürdü.  Aynalar ile yerde yatan teraslı evin dış cephesini kullanarak üç boyutlu hale getirdi. 2013 yılında Dalston halkına açılan sergide aynalar insanların duvarda sürünerek eve tırmandığı görüntüsünü verdi. Bunu sağlamak için ise aynalar cepheye 45 derecelik bir açıyla yerleştirildi.

havuz-sergi-11.jpg

Çalışmanın gösterişli olmasi için 19.yüzyıl Viktorya dönemi teraslı ev cephesinin özellikleri öne çıkarıldı. Evin cephesindeki kapı ve diğer mimarı detayları özenle yeniden dekore edildi. Konuklar yatay zeminde dururken ölçekleme ile yan binanın çephesine asılı gibi göründüler.
Sanatçı Erlich çalışmalarında kendiine Alfred Hitchcock, David Lynch, Luis Bunuel ve Roman Polanski gibi gerçeküstü estetik sergileyen sanatçılardan esinlendiğini söyledi.
Jane Alison, Barbican Sanat Galerisi küratörü : "Biz, Hackney bölgesinin kalbinde yer alan Leandro Erlich çalışmalarını heyecanla sunduk. Dalston House seyircinin katılımıyla teatral bir gösteri izledi” dedi. 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.