• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • Antalya 18 °C

Gençlik meyvesi “Kurt Üzümü”

Gençlik meyvesi “Kurt Üzümü”
Uzun ömür veren gençlik meyvesi “Kurt Üzümü”, "Goji Berry" Antalya’nın Gündoğmuş bölgesinde başarıyla üretiliyor.

ANTALYA- Türklerin anayurdu Orta Asya’nın simgesi Himalayalar’dan dünyaya yayılan ve başta kanser olmak üzere bir çok hastalığa iyi gelen uzun ömür veren gençlik meyvesi “Kurt Üzümü”, "Goji Berry"in Antalya’nın Gündoğmuş ilçesinde başarıyla üretimi yapılıyor.
"Kurtüzümü Gündomuş Kırsal Dönüşü Projesi"nin başlatıldığı Antalya’nın yüksek kesimlerinin Himalayalar gibi iklime sahip olduğunu belirten üretici Abdullah Kıldan “Wolf Berry, Dünya'ya "Goji" isimli bir şirket tarafından tanıtıldığı için "Goji Berry" adını alan Türkçe'si "kurt üzümü" olan çok yıllık bir çalıdır. Ana yurdu Asya olup çoğunlukla Tibet ve Moğolistan’da dünyanın en yüksek dağları olan Himalayalar’da yetişiyor. Goji Berry, dünyadaki besin değeri çok yüksek olan meyvelerden biridir. Çok kuvvetli bir antioksidandır. Çin’de tıp alanında 2000 yıldır kullanılıyor” dedi.

goji-berry-12.jpg

ANTALYA’YI KURTARACAK PROJEDİR
Abdullah Kıldan, "Kurtüzümü Gündomuş Kırsal Dönüşü Projesi" nin bizden başka insanların da uygulayacağı umudumuz arttı. DSİ vadide 970 dönüm arazinin sulanabileceği bir gölet yapıyo. Bu yıl su tutuluyor. Toplam 970 dönüm arazide bu proje uygulanırsa Gündoğmuş'a Kurtüzümü üretimi 9 milyon 700.000 TL katmadeğer sağlar. Böylece göç durur hatta tersine göç başlayabilir. O gün bizim en mutlu günümüz olacaktır” dedi.

goji-berry-8.jpg

"GOJI BERRY VADISI"NI KURDUK VE BAŞLADıK
Abdullah Kıldan, Goji Berry üretimine başlamasını şöyle anlattı:
“Gündoğmuş Antalya'nın ilçesi ancak geri kalmış genellikle sürgün yeri olarak değerlendirilen aslında Toroslar'ın başında Kartal yuvası gibidir. Mustafa Kemal Atatürk'ün Antalya milletvekili Rasih Kaplan'ın katkılarıyla ilçe olmuş şirin bir yerleşim yeridir. Sürekli göç veriyor. Öyle bir ürün bulmalıyım ki göçün durmasını sağlamalı ciddi bir katma değeri olmalı dedim
Gündoğmuş'un Karain mevkiinde bulunan 14 Dönüm arazide böyle bir çiftlik kurmayı planlarken yaptığım araştırmalar sonucunda kurt üzümü ve Stevia (şeker otu) ile tanıştım. Cumhuriyet Üniversitesi'nde görevli Doç Dr Hasan Eleroğlu ile tanıştım. Değerli Hocam "Kurtüzümü Gündoğmuş Kırsal Dönüşüm Projesi" ni hazırladı ve Mayıs/2013 tarihinde projeyi uygulamaya başladık. Bahçenin bulunduğu yer bir vadidir. Vadinin adını "Goji Berry Vadisi" olarak değiştirdik. www.gojiberryvadisi.com isimli bir site kurduk. Bize buradan ulaşılabilinir.
Vadide eşim Hatice ile birlikte yaşıyoruz. Torunumuz Elif Eylül kreşe başladığı için Antalya'ya geri döndü. Şimdilik köpeklerimiz bize eşlik ediyor.”


goji-berry-1.jpg

SİHİRLİ MEYVENİN BAŞLICA ÖZELLİKLERİ
Erken yaşlanmaya karşı vücudu koruyan ve cinsel gücü artıran Goji Berry “Uzun Ömür Meyvesi” ve "Mutluluk Meyvesi" olarak biliniyor. Bunlara ek olarak Goji Berry’in insan sağlığı için önemli özlellikleri bulunuyor. Bunları şöyle sıralayabiliriz,
Tansiyon dengeler, kanser önler, kolesterol seviyelerini düşürür, kalpte kan basıncını ayarlar, aşırı şişmanlığı engeller, bitkinlik, halsizlik şikayetlerini ortadan kaldırır, uykusuzluk ve görme problemlerinin giderir. Böbrek, beyin ve diğer yaşamsal organları kontrol eder. Öksürük ve hırıltı tedavisinde, sindirim bozukluklarında faydalıdır.
Goji Berry’in harika bir protein deposu olduğunu belirten Abdullah Kıldan “Arı polinenden altı kere daha yüksek olmak üzere 19 farklı amino asit içerir” dedi.
Kurutulmuş kurt üzümünün içeriğinde ise şunlar bulunuyor: Bitkisel besinler, antiosidan, mağnezyum, kalsiyum, potasyum, demir, çinko, selenyum, a vitamin, b kompleks vitaminler, c vitamin, e vitamin, beta-keroten, zeaksatin poliskarin

goji-berry-5.jpg

KURT ÜZÜMÜ KULLANIM ŞEKLİ
Abdullah Kıldan, Goji Berry hakkında şu bilgileri verdi:
Kurt üzümü taze meyve olarak tüketildiği gibi kurutularak ve meyve suyu olarak da tüketilir. Çayı harikadır. Tadı kiraz ve yaban mersinine benzer. Bu harika besin son yıllarda Goji suyu olarak Avrupa ve Amerika’da yaygın olarak tüketilmeye başlandı. Goji suyu genellikle 1 litrelik şişelerde satılıyor ve sağlık üzerindeki etkisinin goji meyvesiyle aynı olduğu biliniyor. Türkiye’de taze meyvesini bulmak artık mümkün olup suyunu bulmak pek mümkün değildir. Kurutulmuş kurtüzümü meyvelerini günde bir avuç tüketebilirsiniz.

goji-berry-11.jpg

NEREDE YETIŞTIRILEBILIR?
Denizden 0-2000 rakımda her türlü toprakta -27, +45 derece sıcaklıkta yetiştiği biliniyor. Ülkemizde çeşitli bölgelerde 3-4 yıldır deneniyor.

YETIŞTIRILME ŞARTLARı NASıLDıR?
Kurt üzümü dikilecek alan sürüldükten sonra 1.5x3 metre aralıklarla 0.40x.0.40x0.40 metre ebatlarında çukurlar açılır. Fidan yıllanmış doğal gübre ile karıştırılan toprak kullanılarak dikilir. Fidanın rüzgârdan etkilenmemesi için 3x3x200 cm ebadında çıtaya bağlanmalı. Damla sulama ile hafta da bir kez sulanmalıdır.

BIR DÖNÜM GOJI BERRY BAHÇESI IÇIN KAZANÇ NEDIR?
Kurtüzümü genellikle 1.5x3 metre aralıklarla dikilir. Bu hesaplamayla bir dönüm yere 220 adet fidan yeterlidir. Fidanlar 2-20 ₺ arasındadır. Bizim önerimiz 10 ₺ lik fidanlardır. 220 adet fidan 2.200 ₺ dir. Tahminen yıllık 22 çuval doğal gübre kullanılır. Üç yılda 66 çuval doğal gübre 7 ₺ den 462 ₺ eder. 220 adet 3x3x200 ebadında 1 ₺ den 220 ₺ na temin edilir. Tahmini işçilik yıllık 400 ₺ civarındadır. Üç yılda 1.200 ₺ harcanabilir. Görünmeyen giderler içinde 718 ₺ harcayabiliriz. Üç yıllık toplam gider 4.800 ₺ dir.
Kurtüzümü ilk yıldan itibaren ürün verir. Üç taşında her fidandan en az bir kg kuru ürün alınır. 220 fidandan toplam 220 kg kuru Kurtüzümünün toptan fiyatı 45 ₺ dır. Üçüncü yılda toplam gelir her Dönüm için asgari 9.900 ₺ dir.

goji-berry-2.jpg

ÜRETICI NASıL TEMIN EDILEBILIR?
Kurt üzümünün 30’dan fazla çeşidi olduğu söylenir. Ülkemize de bir çok türü çeşitli yollardan girmiş olup aralarında bozuk türlerde vardır. Yetiştirmek isteyenlerin kurulan bahçeleri ziyaret edip beğendikleri türlerden çelikten yetiştirilen fidanları tercih etmeleri önerilir. Kurtüzümünün ihracat sonunu yoktur. Amerika, Kanada ve Avrupa ülkeleri kurtüzümünü çok tüketen ülkelerdir.

UZUN ÖMÜR MEYVESİ KURT ÜZÜMÜ
Kurtüzümü “Uzun Ömür Meyvesi” "Mutluluk Meyvesi" olarak da bilinir. İçerisinde ana molekül olan polisakkaritler ve güçlü antioksidanlar sayesinde erken yaşlanmaya karşı vücudunuzu korur.
Egzersiz toleransınızı, gücünüzü ve dayanıklılığınızı arttırır. Özellikle hastalık sonrası nekahat döneminde ortaya çıkan bitkinlik, halsizlik şikayetlerini ortadan kaldırır, hipofiz bezinden salgılanan insan büyüme hormonu (hCG, gençlik hormonu) salınımını arttırır. hCG’nin olumlu etkileri pek çoktur; vücut yağ oranını azaltır, uyku düzensizliklerini engeller, hafızayı güçlendirir, iyileşme hızını arttırır.
Cinsel istek ve gücü düzenler ve vücuda daha genç, diri bir görünüm kazandırır.

goji-berry-7.jpg

Yaklaşık olarak her dört yetişkinden birinde yüksek tansiyon değerleri gözlenmektedir (hipertansiyon). Kontrol altında tutulmayan yüksek kan basıncı zamanla inme (felç), kalp krizi, böbrek yetmezliği gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Bu nedenle “sessiz katil” olarak adlandırılır. 1998 yılında yapılan bir araştırma, Kurt Üzümü içerisinde çokça yer alan polisakkaritlerin kan basıncı yükselmelerini belirgin bir biçimde önlediğini göstermiştir.

Kurtüzümü kanser önleyici bir madde olan Germanium içeren yeryüzünde bu güne kadar tespit edilmiş tek bitki türüdür. İçerisindeki özel polisakkaritler ve antioksidan maddeler kansere neden olabilecek genetik değişimlerin gerçekleşmelerine engel olur. Bazı bilim adamları özellikle karaciğer kanserlerinden korunmada Kurtüzümünün etkili olacağına inanmaktadır. Bu karaciğerin vücuttaki en önemli detoksifiye edici (zehirden arındırıcı) organ olması nedeniyle önemlidir.

Kurtüzümü, kolesterol seviyelerini düşüren beta-sitosterol maddesi içerir. Ayrıca antioksidanları sayesinde kolesterolün oksidasyonunu ve damar duvarında plak oluşturmasını engeller. Kurtüzümü içerisindeki flavonoidler ise atar damarlarınızın açık kalmasını ve elastikiyetinin korunmasını sağlar.

Uzun yıllardır Çin’de erişkin tip diyabet tedavisinde kullanılan Kurtüzümünün polisakkaritleri sayesinde kan şekerini ve insülin cevabını düzenlediği görülmüştür. İçeriğinde yer alan betain maddesinin de özellikle diabet hastalarında sıkça görülen karaciğer yağlanması ve damar rahatsızlıklarını önlediği bilinmektedir.

Kurtüzümü Asya tıbbında yer alan başlıca cinsel güç arttırıcı bitkidir ve efsanevi olarak cinsel arzuyu tetiklediğine inanılır. Eski bir Çin atasözü evinden ve karısından uzaklara gitmek zorunda olan erkekler için “Kim ki evinden yüz kilometre uzağa gidecekse Kurtüzümü yememelidir!” der. Modern bilimsel çalışmalar ise Kurtüzümünün kandaki testosteron seviyesini belirgin bir şekilde arttırarak her iki cinste de cinsel gücü arttırdığını göstermektedir.

goji-berry-4.jpg

Asya’da yapılan bir anti-obesite (aşırı şişmanlık) çalışmasında, hastalara sabah ve öğleden sonra Kurtüzümü verilmiştir. Sonuçlar çoğu hastanın belirgin kilo vermesi şeklide olmuştur. Bir başka çalışma ise Kurtüzümünün içerisindeki polisakkaritlerin alınan gıdaları yağ şeklinde depolanması yerine enerjiye dönüştürdüğünü göstermektedir.

Geleneksel Çin tıbbında baş ağrısı ve sersemlik hissinin böbrek Yin (yaşam özü) ve Yang (fonksiyon) yetersizliğineden kaynaklandığına inanılır. Kurtüzümü Yin/Yang dengesinin ayarlanmasında en çok kullanılan bitkidir.

Kurtüzümü tüm Asya’da uzun süredir insomnia (uykusuzluk) doğal tedavisinde kullanılmaktadır. Yaşça büyük insanlar üzerinde yapılan bazı tıbbi araştırmalarda, Kurt Üzümü alan tüm hastalarda uyku kalitesinin iyileştiği gözlenmiştir.

Çin’de tarih öncesi zamanlardan beri Kurt Üzümü meyveleri bazı görme problemlerinin giderilmesinde oldukça popülerdir. Modern Çin bilim adamları Kurt Üzümü'nün karanlığa uyum süresini belirgin olarak kısalttığını bulmuşlardır. Ayrıca az ışıklı ortamlarda da görüş kalitesinin arttırır. Kurt Üzümü alan hastalarda görüş alanındaki siyah noktalarda belirgin azalma saptanmıştır. Kurt Üzümü içerisinde yer alan güçlü antioksidan karotenoidler sayesinde makula dejenerasyonu ve katarakt engellenebilir.

Kurtüzümü bir sesquiterpene olan ve kalp ile kan basıncı ayarlamalarına yardımcı olan cyperone içerir. Anthocyanin maddesi ise kalp damarlarının dayanıklılığını arttırır.

Kolesterol ve diğer kan yağları vücutta lipid peroksitler oluşturarak ölümcül rahatsızlıklara yol açabilirler. Yapışkan bir madde olan lipid peroksitlerin birikimi özellikle damarları olumsuz etkileyerek kalp-damar rahatsızlıkları, damar sertliği (ateroskleroz) ve inmeye neden olabilir. Kurtüzümü, lipit peroksit oluşumunu önleyen kan enzimlerini arttırarak tehlike oluşturan lipit peroksit oluşumunu önler.

Serbest radikallerden olan süperoksit’in hastalıkların oluşumu ve ilerlemesinde önemli bir rol oynadığı gösterilmiştir. Süperoksit vücutta bulunan süperoksit dismutaz enzimi sayesinde etkisiz hale getirilir. Ancak bu enzim yaş ile birlikte azalmaya başlar. Ayrıca günlük yaşamın ortaya çıkardığı stres vücudun bu enzimi yeterince üretmesini baskılayarak hastalıklara karşı var olan direncin düşmesine neden olur. Kurtüzümü alımının süperoksit dismutaz enzim değerlerini %40 oranında arttırdığı ispatlanmıştır.

Bağışıklık yanıtı vücudunuzun “silahlı kuvvetleri” dir. Kırk yılı aşkındır süren çalışmalar Kurtüzümünün vücuttaki önemli savunma mekanizmalarını yöneten ve yönlendiren bağışıklık sistemini desteklediğini göstermiştir. Kurtüzümü polisakkaritleri içlerinde T-lenfosit hücreler, sitotoksik T-hücreler, NK (doğal öldürücü) hücreler, lizozim, tümor nekroz faktörü-alfa ve immünglobülinler (IgG ve IgA) gibi tüm savunma hücrelerinin aktivitelerini düzenler ve sayılarını arttırır.

Kurtüzümü ile birlikte kanser ilacı kullanan hastalarda olumlu cevapların yalnızca ilaç kullanan hastalara oranla %250 oranında arttığı görülmüştür. Malign melanom, böbrek karsinomu, kolorektal karsinom, nasofaringeal karsinom ve malign hidrotoraks gibi kanser hastalarının tedavilerinde inanılmaz derecede iyileşme sağlanmıştır. Kurtüzümü ile tedavi gören hastaların remisyonu (iyilik hali) Kurtüzümü almayan hastalardan belirgin olarak daha uzun olmaktadır.

DNA vücudumuzdaki en önemli yapıdır. Atalarımızdan miras kalan tüm özelliklerimizin bulunduğu şablonumuz olmasının yanı sıra vücudumuzdaki on tirilyon kadar hücrenin yenilenmesi gerektiğinde, sağlıklı ve aslına uygun kopyasının üretilmesini sağlar.Kimyasallar, kirlilik ve serbest radikallere maruz kalan DNA hasarlanır ve kırılabilir ve sonuç olarak genetik (kalıtsal) mutasyonlara, kansere ve hatta ölüme sebebiyet verebilir. Kurtüzümündeki betain ve ana molekül olan polisakkaritler hasarlı DNA’nın tamiri ve restorasyonunu gerçekleştirir.

Bir hücresel protein olan Interlökin-2 (IL-2) bir çok kanser türünde oluşan anti-tümör cevapların oluşmasını sağlar. Çin kaynaklı araştırmalar Kurtüzümü polisakkaritlerinin IL_2 üretimini arttırdığını göstermiştir. ABD’de IL-2, 1983 yılından beri bazı kanser ve AIDS hastalığının tedavisinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Kurtüzümü ayrıca, tümör hücresinin ölümüne neden olan apopitoz olayını hızlandırır.

Bir çalışmada, Akciğer kanser tedavisi sırasında uygulanan radyasyon etkisinin Kurtüzümü alımıyla arttığı böylece uygulanan radyasyon dozunun azaltılabileceği gösterilmiştir. Bir başka çalışma Kurtüzümünün radyoterapi ve kemoterapiye bağlı istenmeyen yan etkileri azalttığı gösterilmiştir.

Kurtüzümü meşhur bir kan yapıcı ve gençleştiricisidir. Bir çalışmada, Kurtüzümünün yaşlı insan kanını belirgin bir biçimde gençleştirdiği gösterilmiştir. Bir diğerinde ise, canlı alyuvarların serbest radikallerin doğuracağı hasarlardan Kurtüzümü flavonoidleri sayesinde korunduğu gösterilmiştir. Kurtüzümü ayrıca kemik iliği yetmezliği durumlarının (düşük alyuvar, akyuvar ve trombosit üretimi durumu) deneysel tedavilerinde yer almaktadır.

Lenfositler vücut savunma sisteminin değişen koşullara yada tehditlere karşı uyum sağlayan (adaptasyon) kısmını oluşturan en önemli beyaz kan hücreleridir. Bağışıklık sisteminin adaptasyon kısmı, vücudun genel bağışıklık mekanizmalarını geçerek organizmayı tehdit eden tehlikeli unsurlara yönelik savunmanın yapılmasını sağlar. Kurtüzümü lenfosit sayısını artırır ve saldırı tehdidi durumunda bunları aktive eder.

Yirmi yılı geçen geniş araştırmalar sonucunda, akut yada kronik enflamasyon durumlarında serbest radikal olan süperoksit değerleri, vücudun savunma sistem kapasitesinin (süperoksit dismutaz enzimi) çok üstüne çıkmaktadır. Bu gibi bir dengesizlik durumu ise dokularda ve eklemlerde harabiyete neden olmaktadır. Kurtüzümü anti enflamatuvar bir enzim olan süperoksit dizmutaz seviyesini arttırarak dengenin oluşmasını sağlar.

Kurtüzümü çok bilinen bir karaciğer hücre koruyucusu olan serebrozid içeriği sayesinde, yüksek toksik etkisi olan klorlanmış hidrokarbonlara karşı dahil koruma sağlar.

Geleneksel Çin tıbbında birçok menapozal semptomun böbrek Yin yetersizliği nedeniyle oluştuğu düşünülür. Yıllardır Kurtüzümü hormonal dengeyi sağlamak amacıyla Yin güçlendirici olarak kullanılmaktadır.

Çinde sıcak Kurtüzümü çayı özellikle gebeliğin ilk üç ayındaki kadınlarda sabah sıkıntılarının önlenmesinde kullanılmaktadır. Bu çayın içilmesi hızlı ve etkili bir çözümdür. 60 gram kaliteli Kurtüzümü suyunun üzerine sıcak su eklenmesiyle de hazırlanabilir.

Kurtüzümü çok uzun zamandır Asya’da kadın ve erkek infertilite (kısırlık) tedavisinde kullanılmaktadır. Kadınlarda benzersiz bir şekilde Ying düzenlemesi (doğurganlık özü) gerçekleştirdiğine inanılır. Erkeklerde ise, goji polisakkaritlerinin sperm hücrelerinin ömrünü uzattığı ve testisteki hücrelerin strese bağlı azalmalarını ve ölümlerini engellediği gösterilmiştir.

Kurtüzümü hGH (insan büyüme hormonu) üretim ve salınımına etki ederek, vücuttaki bir çok önemli fonksiyonun (büyüme, tamir ve gelişme) yerine getirilmesini sağlar. Kasların gelişimi ile diş ve kemiklerde kalsiyum depolanmasını sağlar.

Geleneksel Çin tıbbında en önemli organ olarak böbreğin, beyin ve diğer yaşamsal organları kontrol ettiği düşünülür. Böbrek fonksiyonları gerçekten de yaşamsal öneme sahiptir. Kurtüzümü böbrek Yin ve Yang üzerinde etki gösteren bir kuvvet ilacı olarak haklı bir üne sahiptir.

Kurtüzümü Asya’da bilinen bir beyin güçlendiricidir. İçerdiği betain vücutta kolin maddesine çevrilerek beyindeki hafıza ve hatırlama fonksiyonlarında yer alır.

Çin bitki uzmanları tarafından gerek tek başına gerekse diğer bitkilerle birlikte öksürük ve hırıltı tedavisinde önerilmektedir.

Bir adaptojen olarak Kurtüzümü bünyenin stres faktörüne uyumuna ve üstesinden gelmesine yardımcı olur. Herhangi bir güçlüğe karşı kullanılabilecek bir enerji deposu oluşturur.

Kurtüzümünün sürekli olarak tüketimi neşeli ve mutlu bir ruh hali sağlar. Bu nedenle Asya’da “mutluluk meyvesi” olarak da tanınır.

Kurtüzümü uzun süredir mide hücrelerinin aktivite azalmasına bağlı olarak sindirim zorluğu ile öne çıkan atrofik gastrit tedavisinde kullanılmaktadır. Kurtüzümünün kendisi, özellikle meyve suyu şeklinde tüketimi, sindirimi kolay bir meyvedir.

Kurtüzümü diş etlerini sağlıklı hale getirir. Fibromiyalji semptomlarını hafifletir denilmektedir.

İrtibat: Abdullah Kıldan,
Gündoğmuş, Antalya
gojiberryvadisi.com
kildan.a@gmail.com
+90 0542 650 3117

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.