• BIST 9524.59
  • Altın 2511.012
  • Dolar 32.6136
  • Euro 34.4311
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 10 °C
  • Antalya 15 °C

Kutsal yolculuğa ‘korsan’ darbesi

Kutsal yolculuğa ‘korsan’ darbesi
Yılda 60 binden fazla kişi hac için plan yaptığı, yaklaşık 2.3 milyar liralık büyüklüğe ulaşan hac ve umre sektörü kayıt dışılığı da beraberinde büyütüyor.

İSTANBUL- Türkiye’de 2014 yılı içerisinde  umreye giden vatandaşların sayısı 400 bine ulaşırken son 10 yılın da rekoru kırıldı. Yılda 60 binden fazla kişi hac için plan yapıyor.  Yaklaşık 2.3 milyar liralık büyüklüğe ulaşan hac ve umre sektörü kayıt dışılığı da beraberinde büyütüyor. Yüzde 30’lara ulaşan kayıt dışılıktan şikayetçi olan seyahat firmaları yetkililere pazardan ‘Çantacılar’ı temizleyin’ çağrısı yapıyor.
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın verilerine göre ise bir kişinin umre maliyeti  yaklaşık 1500 euro, hac için bu rakam 4 bin euroyu buluyor. Büyüyen pazarı en fazla rahatsız eden ise yüzde 30 oranındaki kayıtdışılık.

PAZAR BÜYÜKLÜĞÜ İŞTAH KABARTIYOR

Ülkemizden kutsal topraklara hac ve umre için gidenlerin yaptığı harcama 845 milyon euro yaklaşık 2,3 milyar liraya ulaşıyor. Sektörün bu büyüklüğü pastadan pay kapmak isteyenlerin de iştahını kabartıyor. Vatandaşın dini vecibesini yerine getirmek için Diyanet’in bilgisi ve Türkiye Seyahat Acentaları’nın (TÜRSAB) denetimi dahilindeki firmalar son birkaç yılda yoğunlaşan korsan organizasyonlardan  rahatsızlıklarını belirtmekten kaçınmıyorlar.

FİRMAYI İYİ ARAŞTIRIN

Sektör temsilcileri “Umreye götürüyoruz diyen her firmaya güvenmeyin” çağrısında bulunarak vatandaşları uyarıyor. Vatandaşların anlaşma yapmadan evvel  turizm firmalarını iyi araştırması gerektiğini kaydeden yetkililer, mağduriyetin artmaması için  Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı firmalarının seçilmesini öneriyor. Yetkililer, “Yetkisi olmadığı halde vatandaşları umreye götürmek vaadiyle ortaya çıkan firmalarda önemli bir artış var. Sektör temsilcileri ve özellikle dini vecibelerini yerine getirmek isteyenler bu noktada uyanık olmalı” tavsiyesinde bulunuyorlar. Bu konuda sektör temsilcilerinin görüşleri şöyle sıralanıyor:

EKREM TURIZM: ‘ÇANTACILAR’ TÜREDİ

Ekrem Turizm Yöneticisi Şaban Bilgiç: Diyanet  İşleri Başkanlığı’nın yetki verdiği firmalar belli. Bunu kurumun sitesinden takip etmek mümkün. Acentalar liste halinde yayınlanıyor ama bu listenin daha iyi anlaşılabilmesi için vatandaşa bilgi aktarımının sağlanması daha rasyonel olacak.Çantacı olarak tabir edilen kişiler ortaya çıktı. TÜRSAB  ve Diyanet devrede ama mevzuat eksikliği olduğu için aksamalar var. Korsanlar sektörden temizlenmeli.

EMIN TURIZM: MERDİVENALTI YÜKSELİYOR

Emin Turizm Genel Müdürü Nevzat Altıner: Diyanet sözleşme yapıyor ve yayınlıyor. Yetkisi olmayan firmalar, olanlardan vize alarak devreye giriyor. Alt acentelerin sıkı takibe alınması lazım. Doğan zararı üst acente karşılıyor ama cezai müeyyide artırılmalı. Yurtiçinde 160 kadar firma aktif  taşıma görevi üstleniyor. TÜRSAB’a bu noktada takip görevi düşüyor. Parayı toplayıp kepengi indirenlerin bulunması, merdivenaltı firmaların cezalandırılması kaçınılmaz.

ELÇI TUR: PROMOSYON ALDATMACASI

Elçi Tur’un İç Turizm Müdürü Kılıç Mutlu: Hac ve Umreciler doğal olarak en uygun fiyat arayışını giriyor ve  cezbedici promosyon yapan firmalarla karşılaştıklarında mağduriyete de kapı aralamış oluyorlar. 5 yıldızlı bir umre 1500 euro. Hac fiyatlaması ise 2750 eurodan 14 bin euroya kadar ulaşıyor. Milleti ibadet için götürüp beddua alanların artışı dikkat çekici. Vatandaşlarımız bilinen markaları tercih etmeliler. Cezbedici  fiyat verenlere asla kanmamalılar.

İSPA TUR: 30 BİN KİŞİ KAYIP

İSPA Tur’un sahibi Hilmi Karaduman: Diyanet’in açıkladığı rakamlara göre umreye gidenlerin sayısı 320 bin, TÜRSAB’ın rakamlarına göre ise 290 bin. Peki bu 30 bin kişi nereye gitti? Organizasyonda tekelleşme var. Denetim yapan kurum ve kuruluşların da bir üst denetime tabi tutulması lazım. Organizasyonun kendi içerisinde kurumsal açık olduğu için kayıtdışılık daha da artıyor. ‘Biz daha iyi hizmet veriyoruz’ diyerek vatandaşın kafasını karıştıranların engellenmesi şart.

Akit

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.