• BIST 9693.46
  • Altın 2504.401
  • Dolar 32.5823
  • Euro 34.7935
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C
  • Antalya 21 °C

Sanal ticaret Anadolu’ya kaydı

Sanal ticaret Anadolu’ya kaydı
T-Soft Kurucu Yöneticisi Ömer Arıkan: Yerel ürünler satan Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinden 746 e-ticaret sitesine hizmet veriyoruz.

İSTANBUL- Türkiye’de 2013 yılında 14 milyar liraya ulaşan  e-ticaret pazarının yüzde 15- 20’sine hakim olduklarını belirten T-Soft Kurucu Yöneticisi Ömer Arıkan, “Hizmet verdiğimiz  şirketler genel olarak büyük şehirler ağırlıklı. Ancak Anadolu’nun ilgisinde de artış var. Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinden 746 e-ticaret sitesine hizmet veriyoruz. Bu siteler ağırlıklı olarak yerel ürünler satıyor” dedi.
Ömer Arıkan, İstanbul, İzmir ve Kahramanmaraş’ta beş ofisi ve 45'in üzerinde çalışanı ile  2 bin müşteriye hizmet verdiklerini belirterek “Portföyümüzde yer alan e- ticaret sitelerinin geçen yılki toplam ciroları 900 milyon lira” şeklinde konuştu.

e-ticaret3.jpg

KÜÇÜK GIRIŞIMCILER SANAL TİCARETTE

E - Ticaret son yılların yükselen iş alanlarından. Yüksek kiralar, mağaza giderleri ve çalışan ücretleri nedeniyle ödeme sıkıntısı duyabileceğini düşünen pek çok küçük girişimci sanal mağazacılık yoluyla ticaret yapmayı tercih ediyor. Yaklaşık 2 binin üzerinde internet girişimcisine hizmet veren T-Soft,  anahtar teslimi e-ticaret sitesi kuruyor.
E- ticaret yapmaya karar veren girişimcilere hizmet veren T- Soft 2003 yılında bir grup bilgisayar mühendisi tarafından kuruldu. Şirket müşterilerine; yazılım, yayınlanma, güvenlik ve eğitim hizmetleri sunuyor.

YILDA YÜZDE 15-20 ORANINDA BÜYÜYOR
TÜBİSAD Bilişim Sanayicileri Derneği  verilerine göre Türkiye’de e – ticaret hacmi 2013 yılı sonu itibariyle 13- 14 milyar lirayı buldu.  Bu da Türkiye’deki perakende satışın yüzde 1. 3’üne tekabül ediyor. İngiltere’de ise bu oran yüzde 12. Türkiye hızlı büyüyen bir pazar ama hala Avrupa’nın gerisinde. 

e-ticaret2.jpg

Her yıl e-ticaret sektörünün yüzde 15-20 oranında büyüdüğünü söyleyen Arıkan,  şunları anlattı: “Birçok işletme e- ticareti yeni duyuyor, yeni giriyor. Henüz Pazar bizim dinamiklerimize göre oturmuş değil. İç piyasada çok hızlı bir büyüme var. Bunda akıllı cihazların kullanımının artmasının, genç nüfusun artmasının etkisi büyük oluyor. Bunlara paralel olarak e-ticaret canlanıyor. AVM’lerdeki yüksek kiralar gibi maliyetler çok yüksek. E- ticaret ise çok düşük maliyetlerle yapılabiliyor. 3- 5 bin lirası olan çok rahat bir e-ticaret sitesi açabiliyor. Tüketici açısından bakarsak da büyük şehir insanlarının alışverişe ayıracağı vakit azaldı. Artık alışveriş bir iş olarak görülüyor. Bunu internetten halledip kalan vakti daha dolu geçirmek isteniyor.”

YÖRESEL ÜRÜN SATIYORLAR
Türkiye’de ambalaj ve lojistik sektörü çok gelişiyor. Bu da e- ticaretin önünü açıyor. Firmalar ürünleri gönderiyor, beğenilmediğinde tüketici iade edebiliyor ya da değiştirebiliyor. E-ticaretin tüketici için cazipleştiğini söyleyen Arıkan, şöyle devam ediyor: “E – ticaret sitelerinin yoğunluğuna bakıldığında büyük şehirlerin ağırlığı söz konusu. Pazarın yüzde 70 – 80’ini büyük şehirler oluşturuyor. Ancak Anadolu’nun da ilgisinde artış var. Mesela Kahramanmaraş’tan 10 şirkete hizmet veriyoruz. Anadolu’da bir yöresel ürün kültürü var. Bu siteler sayesinde yerel ürünler tüm Türkiye’ye satılabiliyor. Hemen hemen her şehirden yöresel ürün satan müşterimiz var.”

DOĞUDA 746 SİTE VAR
Hizmet verdikleri e- ticaret sitelerinin dağılımına bakıldığında Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da faaliyet gösterenlerin sayının 746’ya ulaştığına dikkat çeken Arıkan,  bu illerdeki insanların ulaşamadıkları mağazalara ve ürünlere e- ticaret siteleri üzerinden ulaşabildiklerini söylüyor. Son dönemde Doğu ve Güneydoğu Anadolu faaliyet gösteren e-ticaret sitelerinde kapasite artışları olduğuna da vurgu yapan Arıkan, şunları ekliyor: “Özellikle bölgeye has ürünler e-ticaret siteleri üzerinden pazarlanıyor. Örneğin; kayısı, bal, telkâri işleme sanatı ürünleri ve dokuma, Bitlis sabunu gibi ürünler başta geliyor.”
T- Soft olarak Türkiye’nin 30 şehrini gezip e- ticareti anlattıklarını da belirten Arıkan,  beş yıl öncesine kadar Anadolu’da e-ticaret sitesi varlığının yok denecek kadar az olduğunu bugün ise her şehirde üç- beş sitenin faaliyet gösterdiğini ifade ediyor. E- ticaretin başladığı yıllarda elektronik ürün satışının ağırlıklı olduğuna dikkat çeken Arıkan, “Son zamanlarda ise tekstil başı çekiyor. Kişisel aksesuarlar, kişiye özel hediyelik ürünlerin satışlarında artış söz konusu” diyor.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.