• BIST 8977.96
  • Altın 2281.96
  • Dolar 32.3217
  • Euro 35.018
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 18 °C
  • Antalya 19 °C

Prag'a turist yağmuru-4

Prag'a turist yağmuru-4
Her tarafa yakın olduğu için mi, sanat şehri olduğu için mi, yoksa Avrupa’nın gece hayatı en güçlü bir eğlence ve kumar şehri olduğu için mi bilemem

CAN PULAK /  GEZİ NOTLARI (4)
PRAG /ÇEK CUMHURİYETİ -
Prag şehri tek başına, her yıl bize gelen turist sayısına eşit yabancıyı ağırlıyor. Yağmur gibi turist yağıyor Prag’a…
Her tarafa yakın olduğu için mi, sanat şehri olduğu için mi, yoksa Avrupa’nın gece hayatı en güçlü bir eğlence ve kumar şehri olduğu için mi bilemem… Ama turizmden para kazanmak için ne mümkünse yapıyor.

prag-2a.20130506234502.jpg

Eski tarihi binalarını gezdiriyor, şehrin tepesindeki kaleye çıkarıyor, Cumhurbaşkanlığı sarayını dolaştırıyor, ortaçağ eğlenceleri düzenliyor, bir dakikanızı bile boş geçirtmiyor. Çok şık minibüslerle, klasik otomobillerle, mini trenlerle, teknelerle, faytonlarla, bisikletli çekçeklerle şehir turları yaptırıyor. Maalesef biz bu işlerde çok amatörüz. Istanbul ve İzmir’de bile düzenli ve yeterli sayıda city-tur araçları yok. Hele Alanya, Fethiye, Marmaris, Bodrum, Kuşadası ve Çeşme’de hak getire.

prag-9a.jpg

TURİZMİ ONLAR GİBİ YAPMALIYIZ

Turist denize girsin, yesin, içsin bize yetiyor .Oysa eloğlu turistin cebinde tek kuruş bırakmamak için, canını dişine takıyor. Bizim onlardan öğrenecek çok şeyimiz var. Turizmi onlar gibi yapsak, çeşitlendirsek. Onlar gibi kaliteli hatıra eşyaları yapabilsek, parayı koyacak yer bulamayız. Çek’lerin cam işleri ve kristalleri, kuklaları çok meşhur. Ama bizim Paşabahçe’yi, İznik çinilerimizi, Kütahya seramik ve porselenini, Bursa havlu ve bornozlarını, kuyum işlerimizi, takılarımızı, ipek halılarımızı, nadide kilimlerimizi yabana atmayın. Farkımız, onlar pazarlamayı biliyor, biz hala beceremiyoruz Bu kadar basit işte…

kafka-evi.jpg

ÜNLÜ YAZAR kAFKA’NIN EVİ

Prag’ın içinde 8 ada ve üzerinde 18 köprü bulunan dünyanın en estetik ve en zarif akan Vlatava nehri çok meşhur. Köprülerin en büyüğü Charles, 1347 tarihini taşıyor.
Cumhurbaşkanlığı sarayı, yapımı 870 senesinde bitirilen Arnavut kaldırımlı, koyu geçişlerle ve tarihi kiliselerle dolu bir şehir olarak ihtişamını hala koruyan Prag kalesi, St.Vitüs Katedrali, dünyaca ünlü yazar Kafka’nın evi, Jan Hus’un heykeli, Tyn Kilisesi ve Belediye Binası mutlaka görülecek yerler arasında. Buraya eski şehir meydanı diyorlar. Ayrıca güzelliği benzersiz olsun ve bir daha yapılamasın diye Kral’ın gözlerini kör ettiği mimarın muhteşem eseri,15 inci yüzyılda yapılan astronomik saat kulesini de gezmek ve görmek lazım.

karlovy-vari2.jpg

TERMAL CENNETİ KARLOVY VARY

Buraya kadar gelmişken termal cenneti Karlovy Vary de
ihmal edilmemeli. Burada yanyana inşa edilmiş onlarca sarayı, Atatürk’ün kaldığı oteli, Mozart-Bethoven-Göthe-Dovorak ve Puşkin’in evleri, 12 farklı termal suyun çıktığı galerileri de ziyaret etmeli.

prag-osmanli-heykeli.jpg

OSMANLI’DAN KURTULUŞUN HEYKELLERİ VAR

Orta Avrupa Türklerden ve vebadan çok korkmuş. Her yerde veba anıtları ve Osmanlı’dan kurtuluşun heykelleri var. Osmanlı Prag’a uğramamış bile, ama olsun yine de korkuyorlar. Nitekim Kavlova köprüsü üzerinde Osmanlı’yı kötü gösteren heykeller hala duruyor. Merkezdeki meydanda Ortaçağ harikası bir saat var. Hergün 12.00 de çalıyor ve düşman kuşatmasından kurtuluşu hatırlatıyor. Altında toplanan binlerce turist ise, bu seremoninin fotoğraflarını çekiyor. Meydan bir gösteri alanı sanki. Sokak çalgıcıları, sihirbazlar, put gibi duran canlı insan heykelleri, ressamlar filan, meydana renk katıyorlar. Bizde olsa belediyeler hepsini toplar ve cezalandırır. Adamlar öyle yapmıyorlar, aksine teşvik ediyorlar.

PRAG’DA ONUNCU YIL MARŞI
Çek Cumhuriyetinde fert başına milli gelir, 22 bin euro civarında. Sonradan gördükleri bu zenginlik onları çok şımartmış. Kendileri bile itiraf ediyorlar bunu. Avrupa’nın en büyük ve güçlü firmaların fabrikaları ve yatırımları var Prag’da… Memur maaşları 700-1000 euro arasında. Ev kiraları ise çok pahalı.
23 Nisan’da Prag’da tekne turu yaptık. Tura Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelen bir emekli öğretmen grubu da katılmıştı. Bir ara öyle coştular ve bizleri de coşturdular ki, bir ağızdan marşlarımızı söylemeye başladık. Onuncu yıl marşı, Harbiye marşı, çırpınırdı Karadeniz, İzmir’in kavakları filan derken, hürriyetin tadını iyice çıkardık. Hani elimizde bir bayrak olsa, o coşkuyla gemiye asabilirdik.
Yine Prag’da bir ortaçağ gecesi eğlencesine iştirak ettik.
Çok turistikti ama yine de hoştu. Çek’lerin folklorik kültürünü, ünlü Polka’larını izledik. 14. yüzyıldan kalan tarihi ve otantik bir restoranda dansçı esir kızları, dilencileri, sokak savaşçılarını, yılanlı gösterileri seyrettik.

Beşinci yazı:Ver elini Viyana
 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.