• BIST 9693.46
  • Altın 2508.406
  • Dolar 32.5788
  • Euro 34.7848
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • Antalya 18 °C

Kastamonu turizmin hazinesi

Kastamonu turizmin hazinesi
İl Kültür ve Turizm Müdürü Ziver Kaplan, Kastamonu turizmde son üç dört yıldır büyük yol alındı, 2007 yılında 210 bin olan geceleme sayısının 369 bine ulaştı

Halil ÖNCÜ
KASTAMONU
- Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürü Ziver Kaplan, Kastamonu turizmde son üç dört yıldır büyük yol kat edildiğine dikkat çekerek, 2007 yılında 210 bin olan geceleme sayısının 369 bine ulaştığına dikkat çekerek, bölgede turizme yönelik işletmelerde yeni açılışlar olduğuna dikkat çekti.

kastamonu-ziver-kaplan-2.jpg

Kaplan, Kastamonu’da turizmi etkileyen etkenlerin başında ulaşım ve konaklama yerlerinin yetersizliği olduğunu belirterek, “Kastamonu’da bir takım handikaplarımız da var. Bunları da aştığımızda turizm de patlama yaşayacağımıza inanıyorum. Bunlar ise ulaşımdaki sıkıntılar ve konaklama yerlerimizin yeterli olmayışı. Eğer havaalanımız ulaşıma açılırsa, Ankara’yı Kastamonu’ya bağlayan tünel açılırsa bölgemiz de turizm büyük bir ivme kazanacak. Bu arada havaalanımızın açılması da yurt dışında yapacağımız tanıtımların etkisi ile yabancı turistin artışının olacağını düşünüyoruz. Kastamonu turizmde son üç dört yıldan bu yana büyük yol kat etti. Bunu da geceleme sayılarında ki artıştan anlıyoruz. Örneğin 2007 yılında gecelik konaklama sayısı 210 bin iken, bu sayı 369 bine ulaştı. Bu da ortalama % 70’lik bir artışı gösteriyor. Bu artış sadece yerli turist değil yabancı turisti de içeriyor. Örneğin 2011 yılında 2010 yılına göre % 49.70’lik bir artış var. Bugünler de özellikle gelen turist sayısında yine önemli artışlar var. Kastamonu özellikle son yıllarda kültür varlıklılarında da önemli gelişmeler sağlıyor. Konaklama yerlerimizde artışlar var. Tarihi ve kültürel varlıklarımızın restorasyonları hızla tamamlanıyor. Turizme yönelik işletmelerde açılışlar var. Turizm belgeli işletmelerimiz artış gösteriyor. ” dedi.

kastamonu-ziver-kaplan-3.jpg

ARAPLAR VE UZAKDOĞU’DAN İLGİ ARTMAYA BAŞLADI
Yerli turistler kadar yapancı turistlerin de Kastamonu’yu artık keşfetmeye başladıklarını söyleyen Kaplan, Arap ve Uzakdoğu’dan kültür turizmi adına bölgeye gelmeye başladıklarını söyledi. Kaplan, “ Son zamanlarda yabancı turistlerin de ilgisi Kastamonu’ya artıyor.Son yıllarda küresel ısınmanın da etkisiyle artık insanlar deniz,kum ,güneşten kaçıp daha serin doğası bozulmamış yerleri tercih ediyorlar.Tam istediğimiz sonucu alamasak da son yıllarda arap ülkelerinden ve Japonya gibi uzak doğu ülkelerinden turistler gelmeye başladı. Bu yılın başında arap ülkelerinin önemli tur operatörleri Kastamonu’ya gelerek önemli bağlantılar kurdular”

kastamonu-ziver-kaplan-4.jpg

ZİVER KAPLAN“7 BİN YILLIK TARİHİ BİR GEÇMİŞE SAHİBİZ”
Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürü Ziver Kaplan , Kastamonu’nun önemli bir turizm bölgesi olduğunu da belirterek, “ Kastamonu’yu tarihi olarak değerlendirdiğimiz de 7 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğunu görüyoruz. Biz Kastamonu’yu Ilgaz dağının arkasında ki saklı hazine olarak değerlendiriyoruz. Kastamonu, turizm çeşitliliği açısından her türlü olanak sağlayan bir ilimiz. Yaklaşık 170 km. ile Karadeniz’in en uzun sahiline sahibiz. %70 orman ile kaplıyız. Türkiye’nin en önemli Mağaraları, kanyonları Kastamonu sınırları içerisinde yer alıyor. Dünyanın en büyük ikinci mağarası olan Ilgarini mağarası ve dünyanın en büyük kanyonu olan Valla kanyonu da ilimizde bulunuyor ve ayrıca yayla turizmi açısından da son derece önemli bir bölgeyiz. Kış turizmi bakımından da önemli bir bölgeyiz. Ilgaz dağları Türkiye’nin sahip olduğu önemli milli parklar arasında. Örneğin Küre dağları ve Ilgaz dağları Türkiye’nin ender milli parklarından bir tanesidir. Ayrıca buraları bu yıl Pan parks olarak ilan edilmiştir. Küre dağları Türkiye’de tek Pan parks alanıdır. Bozulmamış dokumuz oldukça fazladır. Ayrıca bunun yanında Kültürel varlıkları bakımından da nüfusu oranına göre önemli bir hazineye sahibiz. Bin Beş yüzün üzerinde kültür varlığımız var. Geçmişte ki 7 bin yıllık tarihin izlerini hala yaşıyoruz. Kastamonu, Romalılar döneminden tutun, Bizans dönemine kadar ve bu dönemlerden sonra beylikler döneminde de önemli yer tutmuştur. Ayrıca Kastamonu Candaroğulları Beyliğinin de başkentliğini yapmıştır. Yine Osmanlı döneminden de kalan çok sayıda esere de ev sahipliği yapmaktayız. Hanlarımız, Hamamlarımız, camilerimiz, külliyelerimiz bakımından da oldukça zenginiz.Bir diğer konumuz ise inanç turizmi. İnanç turizmi açısından da Kastamonu çok önemli bir yere sahip. Bölgemiz bu konu da yoğun ilgi görmektedir. Kastamonu tüm bunlarla birlikte çok önemli bir yerde. Bu konuda da hareketliliği görüyoruz” diye konuştu.

TURİZMDE ZAMANA İHTİYACIMIZ VAR
Kastamonulular turizme yenİ yeni alıştıklarını belirten Kaplan, Kastamonu’nun Akdeniz ve Ege’de olduğu gibi turizmi tam olarak yaşayabilmeleri için en az 20 yıla ihtiyaçlarını olduklarını da belirtirken, “ Bununla birlikte yeni turizm tesislerinin açılması kültürel varlıkların turizme kazandırılması ile Kastamonu haklı da yavaş yavaş turizme alışmaya başladı” dedi.

BAKANLIKTAN BÜYÜK YARDIM ALIYORLAR
Kültür ve Turizm Bakanlığından gereken yardımı aldıklarına da dikkat çeken Ziver Kaplan, “ Kültür ve turizm bakanlığının 2006 yılında başlattığı 2863 sayılı kanuna göre eski tescilli binaların sivil mimari örneklerine proje ve uygulama yardımı çerçevesinde bakanlıktan en çok yardım alan iliz. Toplam 2006 ve 2010 yılı arasında bakanlığın toplam yardımının % 22’sini biz aldık. Gerek kültür ve Turizm Bakanlığımızın desteği, gerekse personelimizin duyarlı girişimleri sonucunda bu pastadan önemli yardım payını aldık” diye konuştu.

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.