• BIST 9057.24
  • Altın 2299.873
  • Dolar 32.3145
  • Euro 35.0998
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • Antalya 21 °C

Döviz yüzünden iç turizm canlandı

Döviz yüzünden iç turizm canlandı
Küresel kriz sebebiyle yükselen döviz kurları, yerli turistin yurtdışı planlarını olumsuz etkiledi. Avrupa turları yerine tatilciler iç turizmi canlandırdı.

KARS- Küresel kriz sebebiyle yükselen döviz kurları, yerli turistin yurtdışı planlarını olumsuz etkiledi. Avrupa turlarını rafa kaldıran tatilciler Anadolu'ya yönelerek iç turizmi canlandırdı. Doğu ve Güneydoğu'daki oteller, Ramazan olmasına rağmen yüzde 90'a varan doluluk oranıyla çalışıyor. Küresel finansal kriz sebebiyle yükselen kur, yerli turistin yurtdışı planlarını da etkiledi. Daha cazip olduğu için yurtiçi turlara yönelen yerli turist Anadolu turizmini canlandırdı.

hakan-doganay-kars-turizm.jpg

Kars İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, son iki haftadır şehre düzenlenen yurtiçi turlarda artış olduğunu, otellerdeki doluluğun yüzde 60'lardan yüzde 80'lere ulaştığını söyledi. İlk 6 ayda Kars'a giden yerli turist sayısında da yüzde 27 artış yaşandı. Doğanay, "Otellerde konaklayan turist sayısı 60 bini buldu. Bu rakam geçen yıl 40 bin civarındaydı." dedi. Kurların hızlı yükselişinin yurtiçi tur ve otellere talebi artırdığı görüşüne katılan tatil.com

İç Turizm Müdürü Serdar Şahin de otellerin bayram dönemi doluluklarının yüzde 80'lerin üzerine çıktığını söyledi. Talebin bu kadar yoğun olmasının yakın zamanda otellerin yüksek indirim oranlarının düşmesine hatta indirimsiz satış fiyatlarının yükselmesine neden olacağını vurguladı.

turob-timur-bayindir.jpg

Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır ise yüksek kurun tatil planlarına asıl etkisinin bayram tatili ile birlikte başlayacağını söyledi. Yurtiçi turlarda Ramazan ayı sonrası ciddi artış olacağını vurgulayan Bayındır, "Özellikle aileler bu paketleri tercih edecek." dedi.
Mardin İl Kültür ve Turizm Müdürü Davut Beliktay da Mardin'de bu yıl 700 bin turistin konaklamasını beklediklerini söyledi.
Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürü Fikret Öztürk de temmuz ve ağustos aylarında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 daha fazla misafir ağırladıklarını belirtti ve ekledi. "Geçen yıl ilk 7 ayda 119 bin kişi ağırlamıştık. Bu yıl 127 bin rakamına ulaştık. Artış son iki ayda yaşandı." Öztürk, bayram sonrası yaşanacak artışla yıl içinde toplam 220 binin üzerinde turist ağırlamış olacaklarını söyledi.
Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Sururi Çorabatır, erken rezervasyon yapanların yüksek kurdan kârlı çıktığı görüşünde. Geçen yıl 55 bin kişiyi ağırlayan Nevşehir Peri Tower Oteli, bu yıl rakamın 60 binin üzerine çıkacağı öngörüsünde. Kapadokya Perissia Oteli yüzde 75 dolulukla çalışıyor.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.