• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C
  • Antalya 18 °C

Seyahatte otele para vermiyoruz

Seyahatte otele para vermiyoruz
Ülkemizde seyahat eden her dört kişiden üçü yakınlarının yanında konaklıyor ve seyahat bütçesinin en büyük kısmını ulaşıma harcıyor.

İSTANBUL- Ülkemizde seyahat eden her dört kişiden üçü yakınlarının yanında konaklıyor ve seyahat bütçesinin en büyük kısmını ulaşıma harcıyor. Enuygun.com’un analizine göre 2010 yılında gerçekleşen 68,37 milyon adet yurtiçi seyahatte toplamda harcanan 13,84 milyar TL’nin yalnızca 1 milyar TL’si konaklama masraflarını oluşturdu. Ulaşıma toplamda 4,43 milyar TL harcanırken, seyahat başı ortalama ulaşım gideri ise 65 TL oldu.

İstatistik Kurumu verileri ile derlenmiş analizine göre, yurtiçi seyahat harcamalarında ulaşım masrafları en önemli kalemi oluşturuyor. Her dört seyahatten üçünde yakınlarının evinde geceleyen vatandaşlarımızın konaklama masrafları ise seyahat bütçelerinde neredeyse en son sırada yer alıyor. Seyahat başı ortalama ulaşım masrafının 65 TL olarak saptandığı analizde, ulaşım masraflarında bir yıl öncesine göre %7 oranında artış yaşandığına dikkat çekiliyor.

2010 ve 2009 yıllarında yurtiçinde seyahat eden vatandaşlarımızın seyahat bütçesinin üçte birini ve en büyük kısmını ulaşım masrafları oluşturdu. 2010 yılında gerçekleşen 68,37 milyon adet yurtiçi seyahatte toplamda 13,84 milyar TL harcandı. Bu seyahatlerde ulaşıma 4,43 milyar TL, yeme-içmeye 3,84 milyar TL, alışverişe (giyecek, hediye, vb.) 1,95 milyar TL, konaklamaya ise 1 milyar TL ödendi. Geriye kalan harcamaları ise sağlık ve diğer giderler oluşturdu. Analizde, 2009 yılında toplam olarak 60,89 milyon seyahat gerçekleştiren vatandaşlarımızın bu seyahatlerindeki toplam harcamasının 12,22 milyar TL olduğuna dikkat çekilirken, 2009 ve 2010 yıllarındaki harcama türlerine göre masrafların oransal dağılımının da hemen hemen aynı seviyede bulunduğu belirtildi. Tıpkı 2010 yılında olduğu gibi, 2009 yılında da ulaşım masrafları seyahat harcamaları arasında yine birinci sırada yer alıyordu.

Seyahat başı ortalama ulaşım gideri 65 TL

2010 yılında gerçekleştirilen yurtiçi seyahatlerde ulaşıma toplamda 4,43 milyar TL harcanırken, seyahat başı ortalama ulaşım harcaması 65 TL olarak gerçekleşti. 2009 yılında bu rakamın 61 TL olduğunu belirten Enuygun.com Baş Analisti Betül Sungurlu, “Bu verilere göre ulaşım giderlerinde bir yıl içinde %7’lik bir artış söz konusu. Enflasyon göz önünde bulundurulduğunda reel olarak büyük bir artış yok aslında. Seyahat sektöründe rekabet yoğun yaşanıyor. 2011 yılında online bilet fiyatı karşılaştırma ve e-bilet satın almada ciddi bir artış olduğunu gözlemliyoruz. İnternet kullanım alışkanlığındaki gelişme ve uygun fiyatlı bilet arayışı özellikle seyahat alanında kendisini gösteriyor. Fiyatlarda ise bu yıl da geçtiğimiz yıllara göre ciddi bir farklılık yok. Bayram, tatil gibi yoğun sezonlar hariç tutulursa vergiler dahil havayolu ile 50 TL’ye bile ulaşım sağlanabiliyor,” dedi.

Seyahat eden her dört kişiden üçü arkadaş ya da akraba evinde konaklıyor

2010 yılında ülkemizde toplamda 68,37 milyon yurtiçi seyahat yapıldı. Bu seyahatlerin 52,24 milyonu arkadaş ya da akraba evinde konaklama şeklinde gerçekleşti. 2009 yılında da, 60,89 milyon seyahatin 46,42 milyonunda konaklama için yine arkadaş veya akraba evi tercih edilmişti. Bu veriler, yurtiçinde gerçekleştirilen her dört seyahatten üçünde arkadaş ya da akraba evinde konaklamanın tercih edildiğini ortaya koyuyor. Enuygun.com Baş Analisti Betül Sungurlu, “Yurtiçi seyahatlerde konaklama masraflarının sağlık giderleri hariç tutulduğunda en son masraf kalemi olarak ortaya çıkmasının nedeni, seyahatlerin sadece %12’sinde otel ya da pansiyonda kalınması olarak karşımıza çıkıyor. Bu da ulaşım masraflarının seyahat giderleri içindeki konumunu ön plana çıkartıyor” dedi.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.